Vad är hopp för dig?

Under några tisdagskvällar i vår får vi samlas i Vilans Församlingshem och samtala kring olika frågor i tron. Kvällens tema var hopp.

Medan vi fikade fick vi fundera kring fyra frågor: Vad betyder ordet ”hopp” för dig? Vad ger dig hopp? Vad kan hota hoppet? Hur förmedlar vi hopp till varandra på bästa sätt?

När vi hade tänkt klart, började vi samtala kring dessa frågor. Det kom många intressanta och tankeväckande åsikter om hoppet. Allt från att hoppa, och kunna släppa marken bara för en liten stund, att våga lämna fotfästet och se vart man hamnar. Men också att det innebär att ha en riktning, en riktning i livet. Vi pratade även om att ha tillit till Gud och att det ger hopp, att Han alltid finns med oss, att Hans närvaro ger oss hopp. Tilliten till Gud innebär också att kunna lita på Honom, som är mycket större än allt vad vi kan förstå och att vi inte själva alltid kan styra, men Gud gör det. Vi får vila i vår Herre helt enkelt.

Det som kan ge oss hopp är andra människor som ser och bekräftar oss, som lyssnar och förstår, men även andras livsberättelser, att andra klarar sig igenom svårigheter. Kan de så kan jag.

Och det som kan hota hoppet är allt det hemska som vi översvämmas av i media och i sociala media. Allt negativa vi hör, alla rädslor, all propaganda. Fast där har vi också själva ett ansvar. Vi väljer själva vad vi vill lyssna på och när vi ser en negativ artikel på sociala medier, så kanske vi inte behöver trycka på den, för då hamnar den högst upp i någon annans flöde. Kan vi inte klicka på de goda artiklarna så det sprids en mer nyanserad bild av verkligheten? Livet är inte så svart som sociala medier tycks tro.

Till sist. Hur förmedlar vi tro till andra? Hur blir vi själva hoppets ambassadörer? För det första så kan vi själva välja det goda. Hoppet är tillgängligt för alla. Och genom ord och handling till våra medmänniskor så kan vi sprida detta goda.

Den som ledde kvällen hade frågat en afrikansk kvinna en gång om hur hon ansåg hur vi skulle förmedla hopp till varandra på bästa sätt. Hon svarade efter en stunds betänketid: Först av allt så måste ni berätta att det finns en Gud!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: