Har jag varit orättvis mot er?

Medan andra förbereder sitt fredagsmys, så begav jag mig till Odalskyrkan i Kristianstad för att fira världsböndagen, som vi i Sverige har firat sedan 1931. Världsböndagen firades för första gången 1887 och firas nu i hela världen under ett och samma dygn. Det startades i USA av Mary Ellen James, som samlade några kvinnor för att be för immigranter som kommit från Europa.

Förr hette dagen kvinnornas internationella bönedag, men ändrade sen namn till Världsböndagen, eftersom även män kan be. Och alla böner behövs. Dagen skall dock inte blandas ihop med internationella kvinnodagen som infaller den 8 mars och kan aldrig infalla på samma dag, då Världsböndagen alltid infaller den första fredagen i mars.

I år hade kvinnor från Filippinerna förberett årets Världsböndag och därför hade en kvinna från Filippinerna inbjudits att tala om sitt hemland. Aldrig aldrig skall vi mer klaga över Sverige, även om en del behöver förbättras. Jag önskar att vi kunde inse hur bra vi har det!

Här får barnen mat i skolan, vi kan låna pengar till utbildning, vi har en bra mödravård, vi har möjlighet att skaffa körkort – i Filippinerna får man vara glad om man har råd med en cykel…

Vi bad sedan för världen, för kvinnor som har det svårt, för kvinnor som behöver hjälp. Vi fick höra en fantastisk predikan, om tacksamhet och allt vi har är inte vårt, utan det är något vi skall förvalta till Gud för våra medmänniskors räkning. Att vi alla är kallade av Gud att tjäna med våra gåvor. Och om synd och att vi inte skulle ha funnits om inte Jesus fanns, om Han inte kom ner och räddade oss.

Efter gudstjänsten, som var ekumenisk, så gick vi och fikade tillsammans, mackor och kakor. Både gott och trevligt. Alltid lika härligt att kunna prata samfunden emellan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: