Godhet smittar

Godhet är inte något inlärt utan det finns i våra gener, hävdar forskare i ett program jag såg på UR-play i dag. Forskare hade bland annat undersökt små barn hur de reagerade i olika situationer. De hade undersökt så små barn som 3 månader och samtliga undersökningar visade sig att godhet är något vi har nedärvt i våra gener och inte är något inlärt (men som kan förstärkas genom inlärning.

De kom dock även fram till att vi har en viss benägenhet att dela upp världen i ett vi-och-dom-tänk och att det dessvärre inte finns någon empati till de som tillhör dom. Men däremot kan man öva upp sig i empati, och om man genomgår daglig mental träning så kan det över upp vår empatiska förmåga, vilket innebär att gränserna mellan vi och dom suddas ut, så att vi får en större benägenhet att även vara god mot de som inte tillhör oss…

En annan upptäckt var att godhet har en förmåga att smitta. Är du god mot mig, så har jag en större benägenhet att vara god mot någon annan jag möter.

Men det viktigaste av allt, är att alla förlorar på ett egocentrisk värld, där var och en bara tänker på sig själv. Om alla tänker på sin nästa, och om vi stöttar och hjälper varandra, så kommer den här världen bli bättre. Det är vetenskapligt bevisat!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: